Spedycja warzyw i owoców

Polska jest jednym z największych producentów owoców w Unii Europejskiej. Najliczniej eksportowane są jabłka 70%, dalej najistotniejsze mają wiśnie, truskawki i porzeczki. Spedycja Warszawa branży przetwórstwa owoców i warzyw stale się rozwija. Owoce i warzywa są wrażliwe, obarczone ryzykiem ubytków, uszkodzeń podczas transportu. Dla konsumentów owoców najważniejsza jest ich świeżość, czystość. Firmy zajmują się sprzedażą owoców i warzyw przykładają ogromną rolę do ich transportu. W sieciach firm handlowych za logistykę dostaw oraz ich koordynację odpowiada spedytor.
Do zadań spedytora należy właściwe zorganizowanie transportu warzyw i owoców.Transport owoców i warzyw drogą morską jest ekonomiczny, ale jednak dość wolny. Owoce i warzywa stanowią tkanką żywą, w której mają miejsca procesy życiowe, czas trwania transportu na duże znaczenie dla jakości tych produktów. Wiele gatunków owoców i warzyw nie jest odpornych na długotrwałe przechowywanie w obniżonej temperaturze, w wyniki czego dochodzi do pogorszenia sensorycznego produktów. Podczas transportu towarów należy kontrolować wilgotność, temperaturę, regulować stężenie gazów w kontenerach. Procesy życiowe zachodzące w owocach i warzywach powodują zmiana składu atmosfery, powstały skład atmosfery ma wpływ na przyśpieszenie psucia produktów.

Import egotycznych owoców i warzyw do Polski

Egzotyczne gatunki owoców i warzyw muszą przetrwać długi transport, aby dotrzeć na półki w polskich sklepach. Tego typu produktu najczęściej są zerwane, zanim jeszcze dojrzeją i wspomagane są specjalnymi substancjami, przez trafiają do Polski w pełni dojrzałe. W przypadku owoców i warzyw, które przed wysyłką do Polski zostały zerwane dojrzałe, należy zabezpieczyć je przed podróżą za pomocą konserwantów. W efekcie czego nawet najzdrowsze owoce tracą swoje cenne składniki odżywcze, mają inny smak. Mandarynki, które jemy w Polsce, różnią się smakiem od tych jedzonych w Hiszpanii. Dlatego warto wybierać produkty lokalne, które przebywają znacznie krótszą drogę od zerwania do pojawienie się na półkach sklepowych. Owoce i warzywa posiadają najwięcej właściwości odżywczych, kiedy są dojrzałe. Zimą możemy zdecydować się na wybór mrożonek, warzyw i owoce są mrożone świeżo po zbiorach, przez co podczas mrożenia nie tracą swoich właściwości. Kuszące z błyszczącą skórką egzotyczne owoce najczęściej są nafaszerowane chemią, przez co wyglądają bardziej konkurencyjnie na tle naturalnych lokalnych produktów. Długa podróż nie jest korzystna dla owoców i warzyw.

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required