Szybkowar – czy warto kupić?

Szybkowar nie jest niezbędnym naczyniem w kuchni. Jednak, w czasach gdy żyjemy w ciągłym biegu, a każda minuta jest na wagę złota warto zaopatrzyć się w taki gadżet.  Jeszcze niedawno szykowar w naszym kraju był znany tylko nielicznym kucharzom. Jednak, dzięki zagranicznym trendom naczynie to można coraz częściej spotkać w polskiej kuchni.

 

Szybkowar w swoim wyglądzie nie różni się od zwykłego garnka. Różnice stanowi szczelnie zamykana pokrywka. Zamknięcie sprawia, że ciśnienie podczas gotowania wewnątrz garnka rośnie (nawet do 2 atmasfer), a temperatura wzrasta do 120 stopni Celsjusza. Dzięki temu, że para wodna nie wydostaje się na zewnątrz, nie dochodzi do straty ciepła oraz ubytku wody.  Potrawy są gotowane przez cały czas w stałej temperaturze. Dodatkowo przy tradycyjnym gotowaniu, parująca woda powoduje straty witamin w owocach i warzywach. Szczelna pokrywka zapobiega tym stratą.

 

Szczelne zamknięcie oraz brak ubytku wody przyczynia się do jej oszczędności. Maksymalna ilość wody do gotowania w szybkwarze nie przekracza 3 szklanek. Produkt nie musi być cały zanurzony w wodzie, jak to ma miejsce przy gotowaniu w klasycznym garnku. W w.szybkwarze produkty spożywcze gotują się ” na parze”.
Szykowar to naczynie, które z pewnością ułatwi codzienne gotowanie oraz znacznie skróci czas przygotowania dań. Poradzą sobie z nim nawet kucharze amatorzy, którzy rzadko bywają w kuchni. Produkty w szybkowarze praktycznie nie mają możliwości się przypalić, a dzięki szczelnie zamykanej pokrywie z funkcją zabezpieczającą gotowanie jest bezpieczne.

You may also like...

Comments are closed.