Marmurowy blat w kuchni – piękny i… ciężki w utrzymaniu?
Marmurowe blaty w kuchni robią nie małą furorę, wyglądają bardzo dobrze, wyróżniają się, świetnie komponują się z wieloma dekoracjami kuchennymi. W kwestii estetyki, nie można mu nic zarzucić. Jednak, marmurowy blat ma tak wielu wielbicieli, jak i przeciwników. Marmur wypada blado podczas testów z innymi kamieniami; granit nadaje się na blat kuchenny o całe niebo bardziej, pod względem praktycznym. Dlaczego? Marmur musi być regularnie impregnowany, a i to nie daje gwarancji. Kamień ten jest niestety bardzo nasiąkliwy. Wymaga dużego nakładu pracy i uwagi użytkownika. Niektóre substancje kwaśne, mogą uszkodzić blat na stałe. W porównaniu do granitu, marmur jest też bardziej miękki, przez co bardziej podatny na zarysowania i wycieranie się. W skrócie, marmur jest ładny, ale wymagający.
Drewno zamiast kamienia? Drewniany blat w kuchni czy warto?
Pomimo uroku marmuru, nie każdy jest wielbicielem kamieni jako blat. Drewniane blaty dodają ciepła kuchni lub jest wspaniałym uzupełnieniem domu, w którym dominuje drewno. Wśród drewnianych blatów można przebierać i wybierać. Kiedy przy planowaniu kuchni staje się przed pytaniem: drewniany blat w kuchni czy warto ? warto wiedzieć z czym to się je. Nie każdy rodzaj drewna jest odporny na takie same warunki. Wysokie temperatury czy wilgoć mogą naruszyć blat, dlatego warto zastanowić się, które drewno nadaje się dla nas. Tak jak granit jest liderem wśród kamiennych blatów, tak egzotyczne gatunki drewna jak mahoń czy iroko przodują jako materiał na blat, przed drewnem sosny czy klonu, które są miękkie i chłoną wilgoć. Egzotyczne gatunki drewna są z kolei odporniejsze na wysokie temperatury i wilgoć dzięki klimatowi, z którego pochodzą. Są też twardsze i trwalsze. Cena takiego blatu dochodzi nawet do 950 zł za metr kwadratowy. Drewniane blaty muszą być impregnowane regularnie, najbardziej zalecana jest powierzchnia olejowa. Mimo to taki blat trzeba możliwie chronić, używając deski do krojenia czy podkładki na garnki.
Więc, czy warto? Tak, jeśli zależy nam na drewnie w kuchni. Musimy tylko odpowiednio o niego dbać, tak samo jak w przypadku marmuru. Piękno trzeba pielęgnować, więc jeśli nie mamy na to czasu, lepiej wybrać materiały drewnopodobne lub płyty z kompozytu.