Jeśli jesteś amatorem sztuki kulinarnej i urządzasz swoją kuchnię, wybierając akcesoria nie możesz zapomnieć o moździerzu. Jako koneser smaku z pewnością używasz świeżych ziół i przypraw. Świeżo zmielone przyprawy mają niepowtarzalny smak, a przygotowanie ich samodzielnie zapewnia Ci możliwość bawienia się smakami, zestawiania ze sobą różnych przypraw oraz tworzenia niepowtarzalnych mieszanek smakowych, których próżno szukać na półkach sklepowych.
Wśród moździerzy najlepsze będą takie z naturalnych materiałów. Moździerz granitowy, dzięki swojej chropowatej strukturze pozwala na łatwe rozgniatanie tłuczkiem ziół na drobny proszek. W moździerzu granitowym możemy tworzyć także podstawy do dipów i panierek. Moździerz marmurowy to elegancja i ekskluzywność w twojej kuchni. Trwały materiał sprawia, że moździerz posłuży Ci na długi czas. Trzeba jednak pamiętać aby moździerz myć ręcznie, gdyż zmywarka może wpłynąć na jego szybsze zużycie i mniejszą trwałość. Moździerze ceramiczne są nie tylko funkcjonalne ale stanowią wspaniały element dekoracyjny kuchni, niezależnie od tego w jakim stylu została urządzona.